čtvrtek 7. prosince 2017

Ráda vařím rychle: Hummus

Zdravím vás, moji milí příznivci vaření!
Konečně jsem se rozhoupala k tomu zde na blogu založit nový formát článků, kam budu moci dávat své oblíbené rychlé a jednoduché recepty, protože jak předesílám v nadpisu, ráda vařím rychle!

Jako první padl los na můj oblíbený Hummus, arabskou pastu z cizrny, která se u nás poslední roky těší čím dál tím větší popularitě. Mnoho značek ji zařadilo do sortimentu a tak se dá koupit prakticky všude. Ale přátelé, domácí je stejně nejlepší!

Budeme potřebovat:

Plechovku cizrny (samozřejmě můžeme namočit, uvařit a použít i sušenou, tam už to ale nemá punc rychlovky)
1 lžíci Tahini pasty (používám světlou, dnes se dá bez problémů koupit a taky se dá bez problémů vynechat)
Olivový olej
Citronová šťáva (minimálně z půlky citronu)
Stroužek česneku
Sůl
Případně lžíci jogurtu na zjemnění, pokud netrváte na veganské verzi
Oříšky, sezam, olivy, zelenina na ozdobení/dochucení 
+ kupa zeleniny k podávání, pita chleba (já si ho k tomu peču) nebo obyčejné dobré pečivo



Do misky/nádoby od mixéru nasypeme cizrnu, sůl, česnek, citronovou šťávu, pastu tahini případně jogurt a rozmixuji dohladka.
Směs následně dochutím, pokud je potřeba a vmíchám dvě lžíce olivového oleje, který směs lehce zjemní.
Do hummusu taky můžete přimíchat koření, výborný je s římským kmínem, s uzenou paprikou, s tymiánem, s arabským zátharem,... fantazii se meze nekladou.

Sama mám nejraději servírování s kousky oliv, kešu oříšků (dodávají tomu příjemnou texturu i chuť) a kapkou olivového oleje.


Konzumace hummusu je pro mě takový malý rituál, nepoužívám k tomu žádný příbor, pastu nabírám buď zeleninou (skvělá je mrkev, rajče, paprika, řapíkatý celer, okurka, ředkvička,...) nebo čerstvým chlebem pita, ideálně oboje střídám.
Vy si ho ale samozřejmě můžete namazat klasicky na pečivo nebo jen se zeleninou.

Vím, že receptů je všude mnoho, ale chtěla jsem tu mít ten svůj!
A co vy, taky milujete hummus?

Mějte se krásně!

1 komentář:

  1. Hummus jsem měla poprvé teprve nedávno. Ochutnávala jsem od kamarádky a byl moc dobrý. Do obchodu jsem ale vyslala tátu a ten koupil nějaký jiný a ten mi teda nechutnal. Navíc v něm bylo dost chemie. Takže určitě si ho zkusím někdy udělat sama :)

    OdpovědětVymazat