pondělí 14. listopadu 2016

Ryba v papilotě

Jak už jsem psala v některém z předchozích článků, nejraději mám recepty, které jsou rychlé, snadné na přípravu a přitom dobré, nešizené.

Jedním z takových je ryba pečená v papilotě ( Papilota je balíček z alobalu či, jako v mém případě, z pečícího papíru, původně prý ve tvaru srdce, ale my méně šikovní se docela klidně spokojíme i s obyčejným zabalením "nahranato").


Při tomto receptu člověk ušetří pánev a celkově je ryba méně mastná, lehčí na žaludek, zároveň nádherně provoněná ostatními ingrediencemi a neuvěřitelně šťavnatá.



Na jeden balíček (případně si vynásobte počtem strávníků) budeme potřebovat:

cca 200g filetu z ryby, v mém případě pstruha losového (případně makrelu, pstruha, lososa, candáta,... Jen nedoporučuji tuňáka a jiné ryby, které se krájí na "steaky", ty by se zbytečně vysušily).

Tymián, rozmarýn (nebo jinou vaši oblíbenou bylinku), buď čerstvé nebo sušené

Pár plátků citronu

Pórek/zelená cibulka

Stroužek česneku

Sůl, pepř

Kapku oleje/másla



Rybu omyjeme, dočistíme (od slizu, zbylých kostí a jiných věcí, které jíst nechceme), necháme oschnout, osolíme a opepříme z obou stran. 

Potom přichází zábavnější část - rybu položíme na připravený obdélník pečícího papíru a rovnoměrně na ni rozložíme bylinky, česnek na plátky, na drobno nakrájený pórek a citron. 
Můžeme lehce zakapat olivovým olejem nebo poklást malými kousky másla.


Rybu následně zabalíme.
(Já to dělám tak, že volné konce nakonec založím pod rybu, lépe to drží a kupodivu ani šťáva nevytéká.)

Pečeme ve troubě vyhřáté na 180-200°C, ideálně na horkovzduch (ale funguje to krásně i bez něj, nedávno jsem to omylem pekla na horní gril a taky to bylo skvělé, jen mi málem shořel papír...).

A potom už jen vytáhneme z trouby vonící balíček a servírujeme.
V mém případě to bylo s pečenými brambory a restovaným pak choy zelím.
Můžeme přelít i šťávou, která se v papilotě zachytí.

Určitě se rybou dá péct v balíčku i zelenina a brambory na malé kousky.


Ryba v papilotě je rozhodně moje nejoblíbenější úprava ryb, maso je krásně křehké, šťavnaté, provoněné bylinkami a kůže jde velmi snadno sloupnout (pro nás, co kůži nejíme, je to docela důležitá část). 
Rozhodně vám ji doporučuji vyzkoušet, je to za trochu námahy hodně muziky. 

Co vy a ryby, jíte je nebo ne? A jaká je vaše oblíbená úprava?
Mějte se krásně!
An

Žádné komentáře:

Okomentovat