pondělí 10. října 2016

Slaný koláč Quiche

Zdravím vás, přátelé!

Tak je to konečně tu, první recept! Sice to chvíli trvalo, mezitím jsme se stihli přestěhovat, ale je tu tady!

Dnes si uvaříme něco, co vypadá docela složitě, ale ve skutečnosti je to recept nesmírně jednoduchý (a hlavně chutný).

Quiche čili Slaný koláč z křehkého těsta


Musím říct, že quiche je jedno z jídel, které se u nás těší velké oblibě, jednak je hezký na pohled, možností kombinací je mnoho, báječně provoní kuchyň a navíc je to jídlo, které se dá prakticky transportovat v krabičce do práce.

Na mou oblíbenou variantu s rukolou, lososem a sušenými rajčaty budeme potřebovat:

Na křehké těsto:
cca 250 dkg mouky,
cca 150 dkg studeného másla,
dvě lžíce studené vody,
jedno až dvě vejce (záleží na velikosti, mouce, atd.).
lžička soli

Na náplň:
smetanu ke šlehání (pro méně kalorickou verzi nahradíme mlékem),
zakysanou smetanu,
50 g uzeného lososa,
tři hrsti rukoly (nebo listového špenátu),
sušená rajčata,
sýr ementálského typu,
opět 1-2 vejce
+ sůl, pepř, bylinky,...

Nejprve vypracujeme křehké těsto.
Suroviny smícháme dohromady, ze začátku tvoříme tak trochu drobenku, po chvíli by se mělo těsto začít spojovat.
Dáváme pozor, aby bylo máslo opravdu studené a nepropracováváme těsto příliš dlouho, nemusí být nejkrásnější a navíc mouka saje rozpuštěné máslo a byla by z něj tak jen tuhá hrouda. (Pokud neradi děláte těsto, můžete ho i koupit, funguje to jak s křehkým tak s listovým těstem.)

Těsto vyválíme na asi půlcentimetrovou placku a vyložíme s ním koláčovou formu, propícháme dno vidličkou, aby z něj odcházela pára a nezvedala ho, zatížíme (já na něj prostě položím pečící papír a na to postavím menší hrnec, ale jde to i s fazolemi) a pečeme v troubě na horkovzduch na 180°C 10 - 15 minut, aby bylo pevné, ale ne příliš upečené.

Vytáhneme předpečený korpus z trouby, necháme ho lehce vychladnout a mezitím si připravíme náplň.

Na náplň pevné součásti (sýr, ryba, sušená rajčata, rukola) nakrájíme na menší kousky a rovnoměrně rozprostřeme na korpus.

Tekuté součásti (smetany, vejce, sůl, pepř) smícháme a vytvoříme homogenní směs.

Přelijeme tekutou směsí korpus, ujistíme se, že je vše rovnoměrně a můžeme zase péct.

Pečeme opět na 180°C asi 30 - 35 minut nebo dokud náplň nepřestane téct a povrch lehce nezezlátne. (Pokud se vám zdá hotový dříve, nevadí, každá trouba peče jinak.)

Necháme před podáváním lehce vychladnout a zatuhnout, nakrájíme a podáváme. Já ho mám nejraději s čerstvým salátem, ale chutná i samotný.


Volba náplně koláče je vždy zcela na vás, výborný je klasický Quiche Lorraine se slaninou a sýrem, s kozím sýrem, s chřestem, kuřetem či se zelenými fazolkami.
Zatím se mi ještě nestalo, že by nakonec nechutnal.


Doufám, že vás recept inspiroval a příště se společně pustíme do něčeho podzimního a teplého!

Mějte se krásně!
An

1 komentář:

  1. Měla jsem ho jednou s nějakým kozím sýrem, který nevyhledávám, ale překvapivě byl v koláči moc dobrý. Bohužel to byla hodně drahá sranda, takže dík za recept, někdy zkusím doma :)

    OdpovědětVymazat